Vietnam Mutfağından ‘Fresh Spring Rolls’ (Taze Bahar Ruloları)

Almanya’nın doğusunda, Almanların ‘büyük şehir’ tabir ettiği; fakat Türk standartları düşünüldüğünde çok küçük olan bir şehirde yaşıyorum. Şehir küçük, güneşli havalar da çok az olunca dışarı çıkıldığında insana kapalı mekanlarda farklı tatlar denemek kalıyor. Fresh Spring Rolls (Frische Frühlings Rolle), bulutlu bir günde, bu küçük şehrin merkezinde, şu anda en favori – en vazgeçilmez mekanım haline gelen minik bir Vietnam büfesinde deneyip aşık olduğum bir lezzet… Ne var ki bunu denedikten bir süre sonra bir yıllığına Türkiye’ye dönmek zorunda kaldım ve bu bir yıl bu rulolardan yemeden geçemezdi! Ben de malzemeleri bulup evde denemeye ve sevdiklerimi şaşırtmaya karar verdim. İnternetten kısa bir araştırmayla uzak doğuya özgü gıda ürünleri satan bir markette aldım soluğu ve ortaya bu harika, insanı baştan çıkaran rulolar çıktı. Söylemeden geçemeyeceğim ki tadı ve görüntüsü de neredeyse bizim minik Vietnam büfesindekiyle aynı oldu ve bana oranın yokluğunu hiç aratmadı. Şimdi de aratmayacak; çünkü hemen mutfağa koşuyorum ve sizi bu özel yiyeceğin tarifiyle baş başa bırakıyorum. (Malzemeler ve onları temin etmekle ilgili bilgileri de tarif kısmında bulabilirsiniz. Bu konuyla ilgili ekstra sorularınızı yorum olarak bırakırsanız yardımcı olurum.)

rolle (1)

Fresh Spring Rolls (9-10 adet)

10 adet pirinç kağıdı (rice paper)

(Aşağıdaki resimde görülüyor. Uzak doğu ve diğer dünya milletlerine özgü gıda ürünleri satan marketlerden ya da internet sitelerinden temin edebilirsiniz. Bazı büyük süpermarketlerde de mevcut. – Her bir rulo için bir adet pirinç kağıdı kullanılıyor. Kağıt dendiğine bakmayın, tamamen pirinçten elde edilmiş yenebilir bir ürün) 🙂

Pirinç kağıdı (rice paper)

1/4 paket rice noodle

(pirinç noodle – aşağıdaki resimde görülüyor – yukarıda belirtilen yerlerden temin edilebilir)

noodle

10 adet iri karides

1 adet tavuk göğsü

Yarım marul (ince kıyılmış)

2- 3 dal yeşil soğan (ince kıyılmış)

1 adet yumurta

1 adet havuç (rendelenmiş)

Hoisin Sos (en yukarıdaki resimde görülüyor – Migros gibi büyük süpermarketlerde bulmanız mümkün)

1 avuç yer fıstığı (hafifçe dövülmüş)

  1. İlk olarak tavuk göğsünü ve karidesleri haşlıyoruz. Haşlanmış karidesler bütün olarak bir kapta beklerken tavuk göğsünü birer parmak boyutunda parçalara ayırıyoruz.
  2. Yumurtayı yağsız tavada omlet gibi pişirip tavuk göğsüne yaptığımız gibi parçalara ayırıyoruz.
  3. Rice noodledan bir yumak ayırıp kaynar tuzlu suda 3 dakika haşlıyoruz ve çıkardıktan sonra bir çay kaşığı zeytinyağı gezdirip yapışmalarını önlüyoruz.
  4. Yeşil soğan ve marulu ince ince kıyıp havucu da rendeliyoruz.
  5. Hazırladığımız her malzemeyi farklı kaplara alıyoruz. Sıra ruloları sarmaya geldi!
  6. Derin ve yayvan bir tavanın içine elinizi yakmayacak sıcaklıkta (dayanabileceğiniz kadar sıcak olmalı) su dolduruyoruz. Bir adet pirinç kağıdı alıp önlü arkalı suyun içine batırıyoruz, yaklaşık 30 saniye bekletiyoruz. Kağıt incelip tam olarak yumuşadığında düz zemine alıyoruz.
  7. Aldığımız kağıdın ortasına sırasıyla bir yemek kaşığı kadar rice noodle, bir adet karides, bir adet tavuk göğsü parçası, yine bir yemek kaşığını dolduracak kadar salata (marul + yeşil soğan + havuç) ve küçük bir parça önceden hazırlamış olduğumuz yağsız omletten koyuyoruz.
  8. Daha sonra (sarma sarar gibi) iki yanını içe katlayıp ruloyu sarıyoruz.

(Üst üste gelen pirinç kağıdı hemen birbirine yapışacak; ancak içini kararında doldurmaya özen gösterin. Aksi takdirde rulonuz patlar ve dağılır.Tavaya koyduğunuz sıcak su soğumaya başlayıp pirinç kağıdının yumuşaması zorlaştığında suyu döküp yenisini doldurun.)

Fresh spring rolls servis edilirken yanında olmazsa olmazı: Hoisin sos. Tek başına tadına baktığınızda belki çok sevmeyebilirsiniz, ama ruloları batırarak tükettiğinizde harika bir uyum sağlıyor. Hoisin sostan bir kaba istediğimiz kadar döküyoruz ve içine hafif dövülmüş yer fıstıklarını ekliyoruz. Bir kere karıştırdıktan sonra sosumuz, taze bahar rulolarımıza eşlik etmeye hazır…

Afiyet olsun! 🙂

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s