Sushi, sushi, sushi!

Tatil, makaleler, yeni dönem başlangıcı derken uzun bir aradan sonra dönüşü Asya’dan gelen bir esintiyle yapalım istedim. Bugün özel istek üzerine evde itinayla sushi rolls yapıldı, hepsi afiyetle yenildi. Geriye sadece damaklardaki tat ve burada paylaşılacak fotoğraflar kaldı. 🙂

sushi1

Sushi yaparken dikkat etmeniz gereken iki şey var: ilki pirinci dikkatle hazırlamak ve ikincisi benim gibi çiğ balık kullanacaksanız balığın çok çok taze olması. (Fotoğrafta da görüldüğü gibi rulolarımda konserve tonbalığının yanı sıra çiğ somon kullandım. Somonu alırken bütünden kestirmeye dikkat ediniz. Rengi canlı turuncu ve yüzeyi parlak olmalı.)

Şu anki esas konumuz olan pirince gelince, dürüstlükle söyleyebilirim ki, sushi pirinci denemelerim arasında en iyisi bugünkü oldu. Bu yüzden gönül rahatlığıyla sizlerle paylaşabilirim. Sushi pirinci hazırlamadaki en önemli faktör ise pirinç seçiminiz ve malzemelerin kullanım oranıdır. Çünkü malzemelerin ölçüsü uyum içinde olmadığı takdirde sushi rulolarınızın lezzeti vasattan ileri gidemez. Bu nedenle birçok farklı kaynaktan sushi pirinci tarifleri denedim ve şimdiye kadarki en iyisinin bu olduğunu düşünüyorum. Buyrunuz, huzurlarınızda sushi pirinci tarifi…

Malzemeler:

1 su bardağı pirinç (Sushi pirinci diye satılan özel pirinçten almadıysanız Osmancık pirinci diye tabir edilen tür tavsiye ediliyor)

1 su bardağından 1 parmak fazla su

Çeyrek su bardağından 1 parmaz az pirinç sirkesi (sushi sirkesi olarak da geçiyor)

2,5 tatlı kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

1. Pirinci akan suyun altında 5-10 dakika arası sürekli ovalayarak yıkıyoruz. Yıkama işlemi bittiğinde pirinçten süzülen su tamamen berrak olmalı.

2. Yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri derin bir tencereye alıp üzerine 1 su bar.+1 parmak soğuk suyu ekliyoruz. Bu halde 30 dakika bekletiyoruz.

3. Pirinçler suda beklerken sirkeli karışımımızı hazırlıyoruz. Pirinç sirkesi, tuz ve şekeri küçük bir tavada karıştırıp çok kısık ateşte şeker ve tuzun erimesini bekliyoruz. Şeker ve tuz tamamen eriyip sirkeli karışım ısındığında ateşten alıyoruz. Asla ama asla sirkenin kaynamasına izin vermiyoruz.

4. 30 dakika sona erdiğinde suda bekleyen pirinçleri yüksek ateşe alıyoruz. Kaynamaya başladığı anda altını kısıp 10-15 dakika pişiriyoruz. Bu işlemi cam kapaklı bir tencerede yapmanızı öneririm. Çünkü işlem sırasında kapağı açmamanız gerekiyor, böylece suyu çekip çekmediğini ve kaynadığını kolayca gözlemleyebilirsiniz.

5. Pirinç tamamen suyu çektiğinde ateşten alıp bir 15 dakika daha ağzı kapalı şekilde bekletiyoruz.

6. 15 dakika sona erdiğinde tencerenin kapağını nihayet açıyoruz ve pirinçleri altı düz, yayvan bir kaba aktarıyoruz.

7. Pirinçlerin üzerine sirkeli karışımı azar azar ekleyerek devamlı karıştırıyoruz. Karıştırırken pirinçlerin bir yandan da yellenip soğutulması gerekiyor.

8. Pirinçler sirke ile sürekli karıştırılıp oda sıcaklığına ulaştığında artık sushi rulolarınızı yapmaya hazırsınız demektir.

Sushi ruloları için nori adı verilen yosuna ve içine koymak istediğiniz malzemelere ihtiyacınız var. Çiğ balık olarak somon ve ton tercih edebilirsiniz. Yok ben çiğ yemem diyorsanız, konserve ton balığı, füme somon, haşlanmış karides gibi malzemeler de kullanmak mümkün. Bunların yanı sıra avokado, krem peynir, salatalık gibi yan malzemeler de sushiye çok ama çok yakışıyor. Bu konu tamamen sizin zevkinize kalmış. Servis önerisi olarak beyaz şarabı da deneyin derim.

Mesela şöyle –>                                          sushi2

“Sushileri nasıl rulo yaparım” için şurayı tıklayın: https://www.youtube.com/watch?v=yGG01tj9wi4

“Sushi yaptım, çok yoruldum. Ama yine de kapanışta tatlı yemezsem olmaz” diyorsanız o zaman vanilyalı dondurmanıza vişne sos ile biraz renk katın veya benim yaptığım gibi bunu sizin için hazırlayıp sunan güzel bir adam bulun. ^_^ Afiyet olsun! 🙂

vanilla dondurma

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s