Hızlı Hafta Sonu Keyfi – 15 Dakika Sofrası

Yoğunluktan dolayı yazamadığım upuzun bir aradan sonra, bu sefer vakit geçirmeden dün akşamın keyifli ve bir o kadar da kolay sofrasını paylaşmak istiyorum.

Ben tam anlamıyla bir balık ve deniz ürünü insanıyım. Deneyip de hoşlanmadığım bir deniz ürünü yok diyebilirim. Ve yenilerini denemekten de hiç çekinmem. Ancak blogtaki balıklı tariflerimin neredeyse hepsi somon üzerine, farkındayım. Bunun ilk sebebi tabii ki somon seviyor olmam. Fakat bir başka sebep ise Almanya’da yaşıyor oluşum ve burada malesef en lezzetli balık somon. Bu anlamda çeşitlilik doğal olarak çok düşük. Bu durum bir İzmirli olarak beni derinden yaralasa da elimdekiyle yetiniyorum şimdilik. 🙂 Ve bu girizgahtan da anlaşılacağı gibi yine bir somon tarifi geliyor. Bu seferkine tam olarak tarif de denemez aslında; o yüzden pişirme şekli desek daha doğru. Önce fotoğraf, ardından tarif gelsin öyleyse… Keyifli okumalar! 🙂

hsonu somon

1 porsiyon için malzemeler:

250-300 gram somon fileto

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

Sosu için:

2 yemek kaşığı taze limon suyu

1 tutam ince kıyılmış maydanoz

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber

1 tutam tuz

Fileto olarak orta kemiğinden ayrılmış, temizlenmiş ve dilimlenmiş somonu derisinden dikkatlice ayırıyoruz. Filetonuz minimum 2 cm civarı kalınlıktaysa bu işlem son derece kolay oluyor. Daha inceyse bir bıçaktan yardım almanızı önerebilirim. Derisinden ayrılmış somonun her iki yüzeyini cömert davranarak tuzluyoruz. Teflon ya da döküm demir bir tavayı yağsız olarak ısıtıyoruz. Tava eliniz değmeyecek kadar sıcak olduğunda bir kaşık zeytinyağını tavanın tabanına damla damla sıçratarak alıyoruz. Birkaç saniye içinde yağ da ısınıyor ve somonu derinin olduğu kısım tavaya değecek şekilde koyuyoruz. Hiç dokunmadan ortalama dört dakika kadar pişiriyoruz, kenarları beyazlayıp pişen tarafı altın rengi olduğunda filetonun diğer tarafını çeviriyoruz ve aynı işlemi tekrarlıyoruz. Tavayı ateşten alıp filetoyu iki dakika dinlendiriyoruz.

Bu arada sosumuzu hazırlayabiliriz. Sos için önce limon suyuyla maydanozu karıştırıyoruz ve tuzu ekliyoruz. Ardından zeytinyağını ekleyip çırpıyoruz. İlk aşamada zeytinyağını koyarsanız ya da hepsini aynı anda çırpacak olursanız acı (bitter) bir tat olur; o yüzden bundan kaçınıyoruz. Çırpılmış sosun üzerine kırmızı pul biberi ekliyoruz, ancak karıştırmıyoruz. Tabağa aldığımız somonun üzerine bu sostan istediğimiz kadar gezdiriyoruz. (Fotoğrafta çıkmamış ancak aşağıda somonun soslanıp yakından çekimini görebilirsiniz.)

sos somon

İlk fotoğrafta gördüğünüz mezeler: Köz patlıcan salatası ve Crouton (baharatlı-zeytinyağlı kızarmış ekmekler) eşliğinde yoğurtlu semiz otu salatası. Siz kendi istediğiniz mezelerle servis yapabilirsiniz. İçecek olarak bizim tercihimiz kuru-sek beyaz şarap.

Umarım bu süper-kolay somonu denersiniz ve beğenirsiniz. Afiyet olsun! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s